Psychosomatische oefen- en fysiotherapie in een notendop
Psychosomatisch oefen- en fysiotherapie is een behandelvorm die zich richt op lichaam én geest. Onze therapeuten helpen cliënten en collega behandelaars om inzicht te krijgen in de wisselwerking hiertussen.
DE BASIS VAN PT
Wat is psychosomatische oefen- en fysiotherapie?
Psychosomatische oefen- en fysiotherapie richt zich op de behandeling van onbegrepen klachten (bijv. pijn en vermoeidheid) en klachten die te maken hebben met spanning en/of stress. De psychosomatisch oefen- en fysiotherapeut behandelt vanuit de overtuiging dat fysiek en mentaal welbevinden nauw aan elkaar verbonden zijn en kijkt binnen onderzoek en behandeling naar de gehele mens.
DE BASIS VAN PT
Connectie fysieke & mentale gezondheid
De samenhang tussen lichamelijke klachten en/of psychische overbelasting is soms niet helemaal duidelijk, maar in veel gevallen is er sprake van psychische of lichamelijke overbelasting. Psychosomatische klachten kunnen zich uiten in vermoeidheid of onbegrepen pijnklachten, duizeligheid en hoofdpijn maar ook in spier- en gewrichtspijn, benauwdheid, hartkloppingen en druk op de borst.
Wat kunt u verwachten van psychosomatische oefen- en fysiotherapie?
1. INTAKE
De therapie zal altijd beginnen met een intake waarin u een gesprek aangaat over de klachten, hoe u deze ervaart en de invloed die ze hebben op u als persoon en uw dagelijks leven.
2. DOELEN STELLEN
Aan de hand van de inzichten uit dit gesprek bespreekt u samen welke verandering en doelen haalbaar zijn. Vermindering van klachten kan zo’n doel zijn, maar ook een andere omgang met de bestaande klachten.
3. SAMEN AAN DE SLAG
Daarna gaat u samen met uw behandelaar actief aan de slag met de gestelde doelen. Dit kan naast een heldere uitleg over spanning, stress of pijn onder andere bestaan uit: Ademhaling- en ontspanningsoefeningen, oefentherapie, aandachtsoefeningen, oefeningen gericht op energieverdeling en opbouw van activiteiten.
4. EVALUATIE & LANGE TERMIJN
De psychosomatisch oefen- en fysiotherapeut werkt altijd nauw samen met andere disciplines zoals; huisartsen, praktijkondersteuners en medisch specialisten in het ziekenhuis. Zo kan het beste behandelplan die voldoet aan de behoeften, doelen en kunnen van de cliënt worden samengesteld.
By clicking “Accept”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.